Wireless ile Bluetooth Arasındaki Fark Nedir?

  •  9.09.2021
  •  

Wireless ile Bluetooth Arasındaki Fark Nedir?

Wireless ile Bluetooth, her zaman karıştırılan iki teknolojidir. İkisinin de kablosuz kullanımı desteklenmesi, karıştırılmalarının en önemli noktasıdır. Ancak wireless ile bluetooth arasındaki fark oldukça barizdir.
 

Bluetooth Ne İşe Yarar?

Bluetooth, birbirine yakın cihazların birbirine bağlanmasını sağlar. Kısa mesafelerde kullanılabilen bu teknoloji cihazlar arasında veri transferini sağlar. Üstelik bluetooth destekli farklı donanımların kullanılmasında da yine kablosuz olarak kolayca eşleştirme yapılabilir. Günümüzde en yaygın kullanımlar kablosuz kulaklık teknolojileridir. Bilgisayar ve cep telefonlarına kolayca bağlanabilen kablosuz kulaklıklar, kullandıkları bluetooth teknolojisiyle kayıpsız ve kesintisiz iletişim sunabilmektedir. Dar alanlarda kullanıldığından dolayı daha düşük bant genişliği, bluetooth için yeterli olmaktadır. Frekans aralığı ise 2.400 GHz ve 2.483 GHz şeklindedir. Jaap Haartsen tarafından geliştirilen Bluetooth, sürekli geliştirilmekte ve yeni versiyonlarıyla piyasaya sunulmaktadır.
 

Wi-Fi Ne İşe Yarar?

Wi-Fi ise internet bağlantısının kablosuz bir şekilde aktarılmasını sağlar. Wi-Fi desteğine sahip modem ve cihazlar arasında kablo gerektirmeden internet kullanımını destekleyen bu teknoloji ile daha uzun mesafelerde internet paylaşımı yapılabilir. Kapsam alanı geniş olduğundan dolayı daha yüksek bant genişliği kullanır. 2.4 GHz ve 5 GHz frekans aralığında çalışır. Wi-Fi kullanımında parolanın girilmesi ile birlikte tüm cihazlardan hızlı bir şekilde erişim sağlanabilir. Mevcut özellikleri ve hedefleri, Wireless ile Bluetooth arasındaki temel farkların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Ancak her iki teknoloji de evrenseldir ve dünyanın her bir noktasında kullanılabilir.
 

Wireless ile Bluetooth Arasındaki Fark Nedir, Nasıl Ayırt Edilir?

Hem Wifi hem de Bluetooth, temelde aynı teknoloji üzerine inşa edilmiştir. İki bağlantı seçeneği de kablosuz olarak radyo sinyallerini kullanır. Sorunsuz bir şekilde bağlantı sağlanmasında etkin olan iki teknolojinin işlevi ve geliştirme amacı tamamen farklıdır. Wireless ile Bluetooth arasındaki farklar genel olarak şöyledir; Bluetooth düşük bant genişliğinde çalışabilirken Wi-fi için ise yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyulur. Bluetooth kullanımında cihazların birbirleriyle eşleştirilmesi yeterlidir. Böylece kolay bir kurulum ve kullanım sunar. Wifi teknolojisi kurulum ve kullanımda daha karmaşıktır. Kapsamı alanı olarak Bluetooth'un 10 metre üzerinde verimli bir şekilde çalışamaz. Ancak, Wi-fi 100 metreye kadar destek sağlayabilmektedir. Bu farklar enerji tüketimde de ciddi bir fark oluşturmaktadır. Düşük enerji tüketimi ile dikkat çeken Bluetooth'a karşı Wi-Fi yüksek enerji gereksinimi duyar. Bu nedenle Wi-Fi kullanımı daha maliyetlidir. Buna karşın Bluetooth, destekli cihazlar olduğunda ek bir maliyet gerektirmeden bağlantı seçeneği sunar.